Jeroen en Hennie in Bristol

Profiel

Namen Jeroen en Hennie

Datum vertrek: vrijdag 07 september 2012
Dagen onderweg: 4458
Dagen te gaan: onbekend

Momenteel in: Nederland πŸ‡³πŸ‡±

Over ons/onze reis

Wie zijn we?


Wij zijn afkomstig uit de mooie stad Groningen, waar we hebben gestudeerd en elkaar hebben ontmoet. Hennie heeft haar werk als scheikundige daar op 1 juli 2011 afgerond met haar promotie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Jeroen werkte als docent Frans op een middelbare school in Meppel. We wilden ons verlangen om God te dienen graag handen en voeten geven door Zijn liefde voor de medemens te laten zien op een hele praktische manier. Daarom zijn we van juli 2011 tot juli 2012 een jaar als vrijwilligers op pad geweest met Mercy Ships. Dat jaar hebben we gewoond en gewerkt op het schip de Africa Mercy, beheerd door de organisatie Mercy Ships. Het eerste halfjaar zijn we in Sierra Leone geweest en het tweede halfjaar in Togo.
Na terugkomst in Nederland hebben we twee maanden doorgebracht met vrienden en familie. Begin september zijn we verhuisd naar Bristol, Engeland. Hennie heeft daar een baan gevonden aan de Universiteit en doet de komende drie jaar onderzoek naar een medicijn tegen taaislijmziekte. Jeroen volgt de koksopleiding en werkt bij Friska, een ontbijt-, lunch- en cateringrestaurant.

Waarom Mercy Ships ?
Op de Africa Mercy worden Afrikanen geholpen die dat hard nodig hebben maar voor wie gezondheidszorg onbereikbaar is. Te denken valt hierbij aan gezichtstumoren, hazenlippen, gespleten gehemeltes, klompvoeten, tandproblemen en blindheid. Deze ingrepen zouden in een westers ziekenhuis probleemloos en vlot worden uitgevoerd maar dat is in West-Afrika vaak onmogelijk. De Africa Mercy beschikt over zes operatiekamers, 78 bedden, een laboratorium, een apotheek en zelfs een bloedbank ( de bemanningsleden....).

Wat was onze taak?
Aan boord wonen en werken 450 mensen uit dertig verschillende landen. De helft van hen heeft een duidelijk medische taak (bijvoorbeeld een arts of verpleegkundige), de andere helft werkt als ondersteuning. Hennie gaf les op de Mercy Ships Academy, de school aan boord. Ongeveer 60 kinderen van vrijwilligers gaan daar naar school en krijgen onderwijs. Ze gaf les in biologie, scheikunde en natuurkunde aan klassen die te vergelijken zijn met groep 6&7 in NL, groep 8, klas 1&2, klas 3&4, en klas 5. Er zitten 3 tot 7 kinderen in een klas. De jongere kinderen leerde ze een algemene ‘science', waarin allerlei onderwerpen aan bod komen zoals cellen, het menselijk lichaam, de oceaan, het weer, aardbevingen en vulkanen, beweging en kracht, golven, en een klein beetje basis-scheikunde. Aan klas 3&4 gaf ze natuurkunde en aan klas 5 biologie.
Jeroen werkte in de keuken. Dagelijks verzorgde hij met vier vaste krachten en een aantal lokale mensen lunch en avondeten (beide zowel warm als koud) voor de ruim 400 bemanningsleden en (tussen de middag) ook voor de 100 lokale mensen mee die als dagwerkers op het schip meedraaien.

Waarom West-Afrika?
In West-Afrika moet driekwart van de bevolking leven van minder dan twee dollar per dag. Er zijn per 100.000 mensen slechts vier ziekenhuisbedden en twee artsen beschikbaar. De gemiddelde levensverwachting bedraagt 48 jaar. Twintig procent van de kinderen overlijdt voor de vijfde verjaardag. Eén op de acht vrouwen overlijdt dit jaar tijdens de bevalling. Per jaar overlijden 26.000 mensen aan vermijdbare oorzaken. De Index van de menselijke ontwikkeling van de Verenigde Naties meet voornamelijk armoede, analfabetisme, onderwijs en levensverwachting in een bepaald land of gebied. Nederland staat sinds enkele jaren op de zesde of zevende plaats. Sierra Leone en Togo behoren tot de twaalf minst ontwikkelde landen.